Sailing în Croația


Croația costală și insulară este cea mai îndrăgită zonă de sailing din Europa. Motivele sunt multe: peste 1000 de insule sunt în apropierea coastei, unele acoperite de verdeață abundentă, altele doar niște formațiuni impresionante de roci, unele sunt nelocuite, altele sunt chiar epicentrele petrecerilor faimoase de aici, toate însă sunt foarte frumoase.

Explorarea acestei zone se poate face cel mai bine de la bordul unui yacht. Nimic nu vă oferă mai multă flexibilitate și un contact mai apropiat cu marea, vă puteți planifica ruta după bunul plac, navigați între insule, faceți o oprire la ancoră în unul din golfurile cu apă atât de limpede sau acostați într-un port medieval pentru cină. Porturile medievale ale insulelor sunt monumente UNESCO, moștenire lăsată de venețieni pe toată Coasta Dalmației.


HVAR

Dealurile, plajele spectaculoase, viile luxuriante si viata de noapte vibranta din Hvar fac din aceasta insula o destinatie perfecta pentru o evadare din cotidian.

Fa o plimbare pe strazile medievale din aceasta insula frumoasa si vei intalni impunatoarele fortificatii care atesta istoria antica a insulei. Orasul Hvar poate fi considerat cel mai uimitor oras de pe insula, iar Starigrad si Jelsa sunt cele mai vechi sate.

Daca sunteti in cautare de aventura, este recomandat sa faceti o calatorie cu vaporasul pana la arhipelagul Pakleni, care se afla in apropierea orasului Hvar, sau faceti o plimbare pe tarmul stancos din sudul insulei, totodata bucurandu-va de o masa de pranz la fabrica de vinuri locale.

VIS

Frumoasa, dar indepartata insula Vis este cunoscuta pentru lunga sa istorie de crestere a vitei de vie, de aceea cunoscatorii de vin trebuie sa ajunga in aceasta destinatie.

Insula Vis si-a pastrat farmecul si stilul de viata caracteristic anilor 1950 si atrage turistii care sunt in cautarea „Mediteranei cum a fost odinioara”. Frumoasele ape limpezi, plajele izolate ce iti taie rasuflarea si obiectivele istorice sigur vor incanta vizitatorii.

Iubitorii de natura vor admira natura bine conservata si atractiile ecologice ale acestei insule.

KORCULA

Separata de continent printr-o stramtoare ingusta, Korcula este cea mai populata dintre toate insulele din Croatia.

Capitala insulei este, de asemenea, numita Korcula si poreclita „Micul Dubrovnik”. Acest oras vechi se afla printre cele mai frumoase orase de pe coasta croata si este cunoscut pentru arhitectura sa unica.

Una dintre principalele atractii este presupusa casa de nastere al lui Marco Polo. Cea mai frumoasa cladire din Korcula este Catedrala Sfantul Marco, construita in stil gotic-renascentist si finalizata in secolul al XV-lea.

BRAC

Marea insula din Brac este situata chiar pe coasta Split. Cu dealurile sale, golfurile izolate, apa limpede, pinii si smochinii sai, Brac este considerata o destinatie turistica populara.

Vizitatorii se bucura de insula prin seria de atracii pe care le ofera, de exemplu: in sud se afla Pestera Dragonului, muzeul insulei din satul �krip si celebra plaja Zlatni Rat in apropiere de Bol. Totodata, merita facuta o drumetie pe muntele Vidova Gora, care este cel mai inalt munte din zona.

Activitatile populare de pe insula Brac includ windsurfing, kite surfing, scufundari si vizitarea numeroaselor golfuri.

CRES

Una dintre cele mai mari insule din Marea Adriatica, insula deluroasa Cres dispune de o gama spectaculoasa de plaje cu pietris si golfuri.

Printre cele mai notabile atractii din Cres se afla lacul cu apa dulce din Vrana. Acest fenomen natural unic este considerat unul dintre cele mai adanci lacuri cu apa dulce din Europa de Est.

Activitatile populare de pe insula Cres sunt: sporturile nautice, scufundari, drumetii si altele.

MLJET

Mljet este cea mai verde insula din Croatia, cu parti mari acoperite de paduri, iar restul punctata de campuri, podgorii si sate mici. Insula cuprinde doua lacuri sarate, Veliko si Malo Jezero, care sunt situate in capatul vestic al insulei.

In mijlocul Veliko Jezero, exista o mica insula cu o manastire veche benedictina.

PAG

Dintre toate insulele croate, insula Pag are cel mai lung tarm si o multime de golfuri si plaje. O mare parte din aceasta are un relief stancos, dar veti gasi si campuri inverzite si vai, care sunt ideale pentru viticultura si cultivarea maslinelor.

Plaja Zrce care se afla in apropierea orasului Novalja este un loc popular, atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

Pentru vizitatorii aventurosi si dornici de experiente placute in aer liber, aici in Pag exista numeroase locuri de campare, iar majoritatea sunt situate in golfuri mici sau de-a lungul tarmului marii. Totodata, o serie de orase mici ofera numeroase optiuni de cazare si masa.

KORNATI

Formate din aproximativ 130 de insule, recifuri si insulite, insulele Kornati adapostesc maslini, smochini si vita de vie. Copacii rari si tufisurile mediteraneene completeza peisajul insulei. Se pot face plimbari de-a lungul potecilor de pe stancile masive ale insulei pentru a va bucura de o vedere superba asupra marii.

Prezenta umana pe insulele Kornati dateaza din epoca neolitica, dar din cauza defrisarilor si a eroziunii insulele sunt acum nelocuite. Daca sunteti in cautarea simplitatii si frumusetii, insulele Kornati sunt o optiune ideala.

RAB

Insula Rab este situata chiar in largul coastei de nord a Croatiei. Rab este una dintre cele mai dens impadurite insule croate, care totodata adaposteste o gama larga de plante.

Printre cele mai populare atractii de pe insula se afla Parcul Komrcar, in cadrul caruia se gasesc numeroase plante, cat si copaci, inclusiv o agava de 100 de ani.

Datorita prezentei a mai mult de 300 de izvoare cu apa dulce, Rab este una dintre cele mai verzi insule din Marea Adriatica. Verile calde si iernile blande ofera insulei avantajul de a se putea vizita in orice moment al anului.

KRK

Adesea mentionata ca „insula de aur”, insula croata Krk este cea mai apropiata de Europa de Vest. Aceasta este legata de continent printr-un pod, astfel accesul se poate face foarte usor.

Vizitatorii vor descoperi aceasta incantatoare insula care ofera o gama larga de peisaje. In timp ce partea de nord a insulei este aproape stearpa, in partea de sud veti regasi frumoase golfuri. In zona de interior, dealurile stancoase si campurile fertile ofera cadrul ideal pentru cultivarea strugurilor.

Cele mai populare activitati de pe insula Krk sunt: scuba diving, ski jet, ski nautic si zborul cu parapanta.


Turismul pe mare ofera celor care doresc o vacanta deosebita posibilitatea de a explora destinatii fascinante, la bordul unui velier modern cu o capacitate 10 persoane, ceea iti va permite sa impartasesti o experienta unica alaturi de prieteni si familie. Yachtul este dotat cu facilitati complexe, cu bai si bucatarie utilate modern, functionand astfel ca o gazda perfecta pentru cei in cautarea unei vacante de neuitat!

Asadar, cum ne putem bucura de sailing fara a fi milionari? De la bun inceput trebuie sa ne delimitam aspiratiile: ne dorim sa plutim pe mare, sau ne dorim statutul de posesor de yacht. Aceste doua atribute nu sunt legate intre ele, putem foarte bine sa ne facem concediile navigand fara a detine un yacht, asa cum putem foarte bine detine un yacht frumos dar care sa nu paraseasca portul cu anii.

Multi aspiranti au o imagine idilica despre sailing, formata din cartile de aventuri si nu vor nici mai mult nici mai putin decat sa-si construiasca o corabie si sa plece cu ea in jurul lumii. E o varianta si asta, sunt oameni care au facut acest lucru, dar exista si alte variante, poate mai simple, care pot oferi satisfactii mai mari.

Cea mai simpla cale de a fi pe mare si a ne bucura de valuri si vant este de a … plati pentru asta. Pare cam brutal sa platesti pentru a te bucura de elemente gratuite pe care ti le ofera natura, dar traim in lumea care traim. Pur si simplu, oricine poate cumpara un loc pe un yacht si petrece un concediu de-o saptamana pe mare. Atentie, nu vorbesc aici de vasele de croaziera pe care intra 3000 de turisti. Yachtul pe care se desfasoara aceste activitati au de obicei o capacitate de 10 persoane (in 4 cabine + careu) si sunt conduse de un skipper calificat, care intruchipeaza de obicei tot echipajul calificat, desi de obicei si turistii sunt implicati in activitatile de la bord.

Sunt si in Romania oferte turistice de acest gen, preturile practicate variaza in jurul valorii de 1000 Euro/persoana/saptamana, mai mult sau mai putin in functie de sezon si de destinatie.

Nu te astepta la un concediu all-inclusive si nu te astepta ca skipperul sa fie un fel de sofer de taxi. Capriciile vremii si diversi alti factori pot influenta traseul propus, dar in general toata lumea se simte bine la bord. O zi tipica consta in parasirea portului dimineata, navigatie cu vele cateva ore spre noua destinatie, oprire pentru baie si fotografii in diverse puncte de atractie sau plaje izolate, apoi spre seara se acosteaza intr-un nou port sau golf, unde se va petrece seara. Noaptea se doarme in yacht, in cabinele acestuia, acostati in port (denumit si marina daca este dedicat yachturilor), la baliza sau la ancoră în golfuri mirifice.

Pentru transportul la tarm cand nu exista un ponton se foloseste o mica barcuta de serviciu (denumita dinghy). In plus aceste yachturi au diverse sisteme de navigatie si siguranta, majoritatea de ultima generatie. Nu intram in detalii, ideea pe care trebuie s-o reti este ca esti in siguranta si ca poti comunica cu exteriorul in caz de orice problema. In majoritatea zonelor de sailing din Croatia, exista chiar semnal GSM intre insule, pe mare.

Yachturile pentru turismul de croaziera nu sunt propice calatoriilor de lunga durata, ci mai degraba plimbarilor de cateva zile, dintr-un port in altul, in apropierea coastei sau printre insule, in schimb sunt mult mai incapatoare. Am punctat acest lucru pentru ca sunt multi puristi care desconsidera aceste yachturi tocmai pentru acest motiv. Dar cum nu ne intereseaza momentan traversarea Atlanticului, ci doar cateva zile pe mare costier, vom gandi pragmatic.

Daca ti-a placut ai deja o varianta mai interesanta si mai activa la un banal concediu all-inclusive.